Sem 8 jaar – We zijn naar Marloes gegaan omdat Sem niet alleen op zijn kamer durfde te slapen en niet alleen boven durfde te zijn. Jarenlang hebben wij hier rekening mee gehouden en hoefde hij ook niet alleen naar boven, maar we kregen het niet meer opgebracht. Sem was bang en sliep telkens veel te laat. Ik zat iedere avond bovenaan de trap te wachten totdat hij sliep. Zijn oudere broer zat dan alleen beneden en mistte quality time. En zijn jongste broer ging het bange gedrag kopiëren. Mijn man en ik hadden vermoeiende gesprekken over hoe dit op te lossen, we dachten er allebei anders over. Het kon zo niet langer. Via via hadden we goede verhalen gehoord over Marloes en na het intakegesprek zijn we met goede moed gestart met het traject.

Tijdens het eerste consult werd ons als ouders duidelijk uitgelegd hoe wij te werk zouden gaan. Marloes nam met ons door wat we op welke tijd ‘moesten’ doen en hoe (toonzetting) we het dan moesten zeggen. Verschillende scenario’s van zijn gedrag werden doorgenomen en Marloes vertelde ons precies wat in welke situatie te doen. Dit was super fijn voor ons; het was duidelijk en omdat we er allebei achter stonden konden we het ook goed volhouden. Na het naar bed brengen noteerden we precies in het dagboek hoe het verlopen was. Het advies van Marloes volgde daar snel op. Wij wisten dan direct hoe het de volgende keer aan te pakken. Dit werkte motiverend.

Voor ons als ouders was het belangrijkste leerpunt: regie nemen. Wij waren erg gewend om compromissen te sluiten. In die discussies met de kinderen ging veel tijd en energie zitten. We leerde hoe we op een positieve manier regie konden nemen, zonder autoritair gedrag maar wel duidelijk en vriendelijk. Voor Sem was het belangrijk om aan zijn zelfvertrouwen te werken. Sinds het traject is hij meer in zichzelf gaan geloven.

Het slaapprobleem is snel opgelost; al na een week(!) lag Sem vanaf 19.35 de hele nacht alleen op zijn kamer, tot 7.00 uur ’s ochtends. Het naar bed brengen is ingekort van ruim 1,5 uur naar 20 minuten! Dit scheelt zó veel tijd. En ik zit niet meer uitgeblust op de bank, maar heb nog puf om iets onder handen te nemen.

Ons doel waarvoor we bij Marloes kwamen is ruimschoots behaald!