Sam, 6 jaar – is een hele lieve, sociale jongen. Bij bekende voelt hij zich vertrouwd en is hij lekker zichzelf en vrolijk. Daarentegen vind Sam nieuwe en onbekende situaties met onbekende mensen vaak heel lastig zoals; zwemlessen, eerste voetbaltrainingen, uitnodigingen van kinderfeestjes, oppas in huis, andere juf of meester in de klas of bij de zwemles en zo zijn er nog wel een aantal op te noemen. De gedachten achter het inschakelen van Marloes was om te kijken of we deze lastige momenten voor Sam wat makkelijker zouden kunnen maken. Ook als ouders wilde we graag wat handvaten om hem hierbij te helpen.
Het traject
Na een prettig intake gesprek met Sam en Marloes en een behandeling volgde er nog 3 behandelingen en online gesprekken met Sam en Marloes. Van ons als ouders werd er verwacht dat we dagelijks een dagboek bij hielden en noteerden wat voor gedrag en emoties Sam vertoonde en hoe wij als ouders met deze situaties om gingen en indien nodig welke oplossing we hanteerde.
Ervaring
De ervaring die we met dit traject hebben zijn heel positief. Sam werd gaande weg blijer en leek door de tips van Marloes die we toepasten zichzelf beter te uiten. Het slapen gaat goed terwijl hij voorheen regelmatig uit zijn bed kwam. De lastige situaties zijn nog wel soms lastig voor hem maar nu weten wij beter met deze situatie om te gaan. Het was even wennen om het dagboek op de juiste wijze in te vullen maar dit ging uiteindelijk steeds beter. Het vergt wel wat tijd en energie maar door er bewust mee bezig te zijn wordt je ook meer bewust van het gedrag en de emotie van je kinderen en hoe je handelt in bepaalde situaties. I.v.m. het corona virus waren de gesprekken online. Waar we hier van te voren over twijfelde of dit wel handig was en persoonlijk genoeg stonden we er versteld van hoe fijn Sam het vond om te bellen met Marloes en gesprekjes te voeren. Het kon gewoon vanuit huis dus ook dit was heel makkelijk en het verliep prima.
Wat hebben we als ouders van het traject geleerd
Doordat we elke keer tijdens de online gesprekken tips kregen hebben we van alles geleerd zoals; sommige situaties zijn lastig voor Sam maar bepaalde dingen moeten bv de zwemles daar moet hij mee leren omgaan, andere situaties moeten niet bv kinderfeestje en daar kun je als ouders keuzes in maken en in overleg iets over afspreken.
Kinderen op de juiste momenten te belonen met woorden, zinnen anders formuleren dus geen vraag stellen maar vooral duidelijk zijn, kinderen meer rust geven indien ze dat nodig hebben en zo nog veel meer.
Het zijn allemaal kleine dingen en van sommige tips zou je zeggen dat ze vanzelfsprekend zijn maar toen we er bewust naar gingen kijken bleek dit in de praktijk anders te gaan. Het helpt je als ouder maar ook als kind en zelfs voor andere kinderen binnen het gezin.Dus zit je met een groot of klein probleem m.b.t. de opvoeding van je kinderen dan raad ik je aan, zoek contact. Het is laagdrempelig en hoe fijn is het als je met tips en goed advies het opvoeden van je kinderen makkelijker maakt.