Jongen, 4 jaar – Nadat wij weer een paar nachten amper geslapen hadden, was de maat vol en hebben we contact gezocht met Marloes. Hulp zoeken bij de opvoeding, dat was een hele stap.. Sinds de geboorte van onze oudste zoon, 4 jaar geleden dus, was het misschien op vier
handen te tellen dat wij de hele nacht door hebben kunnen slapen. Als kleintje waren de slaapjes overdag al problematisch en nu was er nog altijd zelden een avond en nacht dat hij niet huilend wakker werd, lag te roepen om mama of keer op keer uit zijn bed kwam. Steeds vaker eindigde de nacht met hem bij ons in bed, of lag 1 van ons de halve nacht bij hem, want dan sliep hij wel. En dat terwijl wij ook ouders waren die, toen er nog geen kinderen waren, altijd zeiden ‘dat gaan wij nooit doen!’. Die beroerde nachten maakten natuurlijk ook dat we overdag een korter lontje hadden en er meer strijd ontstond en het ritueel van het naar bed gaan ook vaak al met een hoop trammelant was. Marloes was er in ons eerste gesprek direct duidelijk in dat wij als ouders vooral aan de slag moesten. Ergens wisten wij zelf ook wel dat gedrag gegroeid is door hoe wij er altijd mee om zijn gegaan. Hij wist inmiddels precies wat hij moest doen om voor elkaar te krijgen wat hij wilde: bij ons liggen. Maar om dat ook echt te gaan veranderen, is de hulp van een buitenstaander meer dan welkom. Marloes gaf ons duidelijke adviezen, letterlijke zinnen die we moesten gebruiken bij het gaan slapen en als hij weer wakker werd.
Ook leerden we dat de toon en de mimiek daarin veel uitmaakt en ook vooral duidelijk benoemen als hij het goed doet. Het was 2 nachten doorbijten maar toen merkten we al dat hij sneller rustiger werd en goed reageerde op onze aanpak. Hij bleef de 2e nacht al in zijn bed en de 3e nacht sliep hij de hele nacht door. We werden allebei wakker met hoofdpijn omdat we zo vast geslapen hadden. Ook het ritueel van het naar bed gaan, ging na 2 of 3x ook vele malen soepeler. Het was overduidelijk dat het vaste ritme en onze duidelijke communicatie zijn vruchten afwierp. Extra fijn om te zien was dat ook onze jongste zoon beter ging slapen. Overdag merken we dat ons manneke rustiger is, meer kan hebben, liever naar zijn broertje. Dat is gewoon super fijn om te zien. Misschien waren we wat huiverig voor het feit dat alles online moest, maar dit was prima. Marloes is een pittige dame en kan haar boodschap ook prima overbrengen via het beeldscherm. Je moet als ouders naar jezelf durven kijken, anders ben je denk ik aan het verkeerde adres.
De snelle feedback via de mail, maakt dat je de volgende dag direct weer nieuwe handvatten hebt. Doordat de nachten al snel goed gingen, was er ook nog ruimte om gedrag waar we overdag tegenaan liepen te bespreken. Wij zijn Marloes dankbaar voor de rust die er is gekomen en hebben meerdere keren tegen elkaar gezegd, dat hadden we eerder moeten doen!
En natuurlijk blijft het hard werken maar daar hebben we alle motivatie voor door deze samenwerking.